За днес е обявен жълт код за опасно време в 13 области на страната. Предупреждението е в сила за София-град, София област, Видин, Монтана, Перник, Кюстендил, Благоевград, Враца, Плевен, Ловеч, Пловдив, Смолян и Пазарджик.

В тези области се очакват интензивни валежи и гръмотевични бури, които ще бъдат по-значителни през нощта. В отделни райони количествата валежи ще достигнат до 25-30 л/кв.м, а в планините и повече.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Облачността днес ще бъде предимно значителна, а в много райони ще има и сериозни количества валежи. Очаква се в следобедните часове дъждът да е интензивен и придружен от гръмотевична дейност.

Вятърът в Западна България ще бъде слаб до умерен от запад-северозапад, а в източната половина на страната ще остане от изток-югоизток. Максималните температури днес ще са в интервала 15-24 градуса.

Над планините ще има значителна облачност, а по високите части ще се образуват мъгли. Прогнозата сочи, че ще има валежи от дъжд, а над 2000 метра ще вали сняг. Вятърът ще бъде умерен до силен от юг. Максималните температури на височина 1200 метра ще бъдат около 13 градуса, а на 2000 метра ще са около 5 градуса.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Над Черноморието ще има значителна облачност и слаб до умерен вятър от изток-югоизток. Максималните температури ще са около 17-20 градуса, температурата на морската вода е около 15 градуса, а вълнението на морето е около 2 бала

До края на работната седмица валежите и гръмотевичните бури ще продължат. Очаква се през уикенда времето да започне да се стабилизира и през следващата седмица ще има повече слънчеви часове и високи температури.

Прочетете също и:

До края на седмицата времето ще е нестабилно

Какво ще бъде времето през май