Германският изследователски кораб "Поларщерн" ("Полярна звезда") се завърна след продължила една година експедиция в най-северните райони на планетата, информираха световните медии. Експедицията е подготвяна в продължение на 10 г. и е с бюджет 140 млн евро.

Международният проект MOSAiC се координира от германския институт "Алфред Вегенер". MOSAiC е абревиатура на Multidisciplinary drifting Observatory for the Study of Arctic Climate (MOSAiC) - мултидисциплинарна дрeйфуваща обсерватория за изследване на арктическия климат. Корабът "Поларщерн" се отправи на експедицията на 20 септември 2019 г. от норвежкия град Тромсьо в Северния полярен кръг.

В продължение на една година корабът е в плен на огромен къс арктически лед с размери около 2,5 км на 3,5 км, върху който е инсталирано 70 тона оборудване. "Поларщерн" е на дрейф 3400 км, като изминава по 25 км на ден, когато има силен вятър, и по-малко от един километър в безветрие.

 


През февруари корабът е бил на 156 км от Северния полюс, което е своеобразен рекорд, тъй като никога плавателен съд не е достигал толкова далече на север през зимата.

Във всеки един от петте етапа на експедицията на борда на кораба се намират около 100 учени и членове на екипите. Шест други кораба осигуряват смяната на екипите на "Поларщерн" и доставят провизии. Експедицията е подпомагана в изследванията и от два специални самолета.

За целите на експедицията са направени измервания на дълбочина до 4,3 км, а на височина 36 км е издигнат въздушен балон, който е събирал данни за температурата, влажността, посоката и скоростта на вятъра. Учените са събрали данни и проби за анализ на атмосферата, леда в океана, екосистемите в полярния кръг и в областта на биогеохимията.

Предстои работа по анализиране на пробите, но за изследователите няма съмнение, че зимата на Северния полюс е с няколко градуса по-топла, а ледът през лятото е по-тънък.

Междувременно ООН отчете рязко увеличение на природните бедствия, свързани с климатичните промени през последните 20 г. Материалните щети от наводнения, засушавания, бури и горски пожари за периода се оценяват на 3 трилиона долара.