Заваля дъжд на ледник в Гренландия. Бил е регистриран на изследователската станция, разположена на най-високата точка на ледения щит на острова.

Това се случва за първи път в историята на наблюденията, които започват през 1950 г., съобщи телевизия CNN, като се позова на Националния център за данни по изследване на снега и леда.

 

 

Дъждът е завалял на 14 август в най-високата точка на ледената покривка на Гренландия и не е спрял в продължение на 9 часа. Междувременно температурата в района е била 0 градуса по Целзий.

Точката се намира на 3216 м надморска височина и по думите на американския център досега на нея никога не е валял дъжд. Освен това температури над нулата са регистрирани общо 2 пъти в последните 10 години.

Според центъра необичайното събитие е било предизвикано от потока топъл въздух, който идва от южната страна на острова по време на взаимодействието на зони с високо и ниско атмосферно налягане.

 

 

Върху ледената покривка на острова са се изсипали близо 7 милиарда тона валежи, което е довело до топенето ѝ.

На 14 и 15 август дъждовете и топенето на повърхността на ледника са достигнали станцията, която се намира на най-високата точка на ледника, но на 16 август зоната, засегната от топенето, се е върнала към обичайните стойности, твърдят американски учени.

По време на същите тези дни температури около и над нулата са регистрирани в южната и в западната част на острова.

Прочетете и:

Има ли ледници в България

Все повече се ускорява топенето на ледниците

Ледниците стават все по-нестабилни