Настоящата зима е необичайно топла в много райони на Земята. Причината за това е ситуацията в Арктика, за която разказаха метеоролозите от Weather Underground и Weather Tiger LLC пред Агенция Блумбърг, научихме от DarikNews.bg. По думите им става въпрос за изключително стабилен район с ниско налягане над Северния полюс.

Обичайно ветровете насочват студения въздух на юг през зимните месеци, но поради устойчиво ниското налягане тази зима студените ветрове буквално са били „заключени“ на едно място, циркулирайки над самия Северен полюс на Земята.

Заради тази ситуация студеният сезон в САЩ всъщност е бил с 3 градуса по-топъл от обичайната средна температура. Според американски метеоролози, ако сегашното състояние продължи до края на месеца, то тази зима ще бъде най-топлата в страната за последните 141 години. Ситуация като тази е била наблюдавана и в части от Европа и Източна Канада, както и в по-голямата част от Русия.

Специалистите са очаквали тази зима да бъде по-студена от предната, но това, че ниското налягане над Арктика се е задържало толкова дълго, ги е изненадало. За жалост все още не е ясно на какво се дължат тези аномалии.

Прочетете също и:

Растенията се объркват заради топлата зима

Измина най-топлият януари

Какви са опасностите от зимата без сняг