Природозащитната организация WWF започва дарителска кампания, посветена на кафявите мечки в България.

Те са обитавали всички български планини до към края на XIX в., а след 30-те г. на ХХ в. се срещат основно в Централна Стара планина и Рило-Родопския масив. Според последните данни от мониторинга през 2018 г. у нас са останали едва 313  кафяви мечки.

"Кафявата мечка е включена като приоритетен вид в Червената книга на България. Тя е вписана и в Приоритетния списък с видове и Стриктно защитени видове към Закона за биологичното разнообразие, а незаконното й убиване се третира като престъпление по Наказателния кодекс", информира Веселина Кавръкова, изпълнителен директор на WWF България.

Всяка година около 100 мечки у нас са жертва на бракониери – бракониерството е една от основните заплахи за кафявите мечки в България. Според Наказателно-процесуалния кодекс убийството на мечка се третира като като криминално деяние, а наказанието е до 5 г. затвор и глоба до 10 000 лв.

Зачестяват и случаите на конфликтни ситуациии между хората и мечките, които започнаха да навлизат в населените места заради лесния достъп до безразборно изхвърлени хранителни отпадъци. Затова една от целите на кампанията е да бъде създаден спасителен мечешки отряд, който ще премества мечките, навлезли в населени места, и ще спасява пострадали екземпляри. За целта животните ще бъдат наблюдавани и маркирани с предаватели.

За защитата на кафявите мечки и изследователската работа относно миграцията и местообитанията им е необходими експертно оборудване и специалисти на терен.

Природозащитниците призовават за гражданска подкрепа чрез дарение на онлайн платформата за Коледа на WWF-България, като кампанията не е ограничена във времето.