Заради опустошителните пожари в Австралия, количеството на отделени въглеродни емисии почти се е изравнило с това, отделено по време на пожарите в Амазония през лятото на миналата година.

За периода от септември 2019 г. до момента в атмосферата са изхвърлени 370 млн тона въглероден диоксид заради огнената стихия в Австралия, показват данни на европейската Служба за наблюдение на атмосферата "Коперник". За сравнение, бразилските пожари образуваха 392 млн тона парникови газове от 1 януари до 15 ноември 2019 г.

Премиерът на Австралия Скот Морисън бива упрекван, тъй като според жителите на страната се опитва да омаловажи ролята на климатичните промени за кризата с пожарите. Много учени са на мнение, че пожарите се увеличават вследствие на тригодишната суша на континента, която според тях е свързана с климатичната криза.

"Много явления като сушата, горещите вълни и интензивните пожари са причинени от глобалното затопляне", казва Адам Ходж, регионален информационен служител за Програмата на ООН за околната среда в Банкок, пише DarikNews.bg.

"Пожарите в Австралия са нормални като част от природния цикъл, но според някои оценки настоящите са най-тежките в историята", добавя той. Според него това са част от последиците на глобалното затопляне с 1,1 градуса по Целзий над прединдустриалните нива.

Австралия отделя 1,3% от въглеродните емисии в световен план, но е най-големият замърсител на глава от населението след САЩ. в същото време Бразилия се нарежда на 7-ма позиция в света по отделяне на парникови газове. Ходж е на мнение, че борбата с глобалното затопляне ще помогне да се избягнат катастрофи като пожарите в Австралия.

"Сравненията между вредните емисии от пожарите в Австралия и Бразилия са сложна задача заради различната динамика на бедствията, видовете растителност и това как са започнали пожарите, отбелязва Марк Парингтън, старши изследовател в Службата за наблюдение на атмосферата "Коперник" в Рединг, Англия.

"Много пожари по тропиците се подпалват нарочно, често заради селското стопанство. Имаше и пожари, свързани с намаляването на горите в Бразилия, както и в Австралия - това е страна, в която опожарите са част от екосистемата. Глобално броят на пожарите и свързаните с тях вредни емисии предимно се понижава през последните няколко десетилетия", добавя още Парингтън.

Още по темата:

Пушекът на австралийските пожари достигна Южна Америка

Сидни отново потъна в мъгла