Въздухът в големите градове в Европа е с все по-ниски нива на замърсяване заради въведените ограничителни мерки във връзка с разпространението на COVID-19.

Редица столици като Париж, Мадрид и Брюксел, както и други големи градове като Франкфурт и Милано регистрират намаляване на средните нива на азотен диоксид в периода 5-25 март в сравнение със същия период на миналата година, показват спътникови данни от Сентинел-5, съобщават световните медии.

 

 

Извънредните мерки, които бяха въведени в европейските страни в същия този период, са довели до драстично ограничаване на трафика, който е най-големият замърсител с азотен диоксид. От друга страна беше ограничена и работата на големи предприятия, които излъчват емисии с парников ефект.

Европейската космическа агенция разпространи изображения, които свидетелстват за променяща се плътност на азотния диоксид, който е отговорен за редица респираторни заболявания и причинява рак. 

 

 

Средните нива на азотен диоксид в Мадрид са спаднали с 56% за период от една седмица след забраната за несъществени пътувания в Испания, която влезе в сила на 14 март.

Множество изследвания през последните години доказват вредата от мръсния въздух в големите градове за здравето на техните жители. До голяма степен превишената концентрация на фини прахови частици е отговорна за отслабването на имунната система, като възпрепятства реакцията ѝ на инфекции.

През февруари беше регистриран спад в количеството на азотен диоксид в Италия и Китай, където бяха наложени строги мерки в подкрепа на борбата с коронавируса.

 

 

Някои страни обаче не са отбелязали задоволяващи стойности на замърсяване на въздуха. В много от районите на Полша нивата на азотен диоксид остават високи, като за причина се смята използването на въглища за отопление.

Замърсяването на въздуха отдавна е екологичен и здравен проблем, който причинява смъртта на близо 7 млн. души годишно, вкл. над 600 000 деца. Извънредното положение повлиява драстично на този фактор, но след края на пандемията усилията отново трябва да бъдат съсредоточени върху борбата с мръсния въздух.

Прочетете също и:

Въздухът над Европа става все по-чист

Пандемията прочисти въздуха и водите

Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария