Европа осъмна скована от януарския студ – от няколко дни континентът е под влиянието на пренос на арктически въздух, който обаче няма да се задържи дълго.

В понеделник в Истанбул заваля сняг, който парализира движението в града, съобщиха информационните агенции.

В Полша от ниските температури пострадаха железопътните релси – в някои райони бяха отчетени температури минус 28 градуса. Заради увеличеното използване на въглища за отопление над много градове надвисна смог и влоши силно качеството на въздуха. Полските власти призоваха гражданите на Варшава да не излизат от домовете си заради гъстия смог.

На много места в Чехия също бяха регистрирани температури от минус 20 градуса.

 


В Швейцария през уикенда лавина затрупа трима скиори, единият от които е починал, а другите двама са успели да се спасят.

Ниски темепратури и силен вятър създадоха проблеми с електроснабдяването в Сърбия, в Източна Албания температурите спаднаха до минус 13 градуса, дори хърватските острови в Адриатическо море се покриха със сняг.

Скандинавските страни не останаха встрани от студената вълна, която обаче не попречи на 17 души да моржуват голи в езеро край  Копенхаген. Всички те са обвинени в нарушаване  на коронавирусните ограничения, които не позволяват събиране на повече от петима души, и ще платят глоби по 2500 датски крони.

Прочетете и:

Тежка зимна обстановка в Турция

Температурен рекорд е отчетен в Севлиево