Тази статия е публикувана през 2021 г. Актуалната прогноза за май ще откриете ТУК.

Времето през новия месец няма да донесе никакви изненади. Както обикновено дните ни ще започват с прохладно слънчево време, а в хода на деня живакът в термометрите ще се издига и облаците ще се увеличават.

Средната месечна температура през май ще се задържи около нормата. В повечето райони тя е между 16 и 19 градуса, по Черноморието и във високите полета – 15-16 градуса, в планините – от 2-5 по високите части над 2000 м и 12-14 градуса – в по-ниските. През този месец се очаква най-ниските температури да са о=от до 8 градуса, а най-високите – до 28-33 градуса.

Средномесечната сума на валежите също ще бъде около нормата, а именно между 50 и 70 л/кв.м. По Черноморието и долината на Струма нормата е 30-50 л/кв.м., а в планинските райони – между 70 и 140 л/кв.м.

Снимка: pexels Снимка: pexels

В първите дни на май времето беше почти сухо и с високи температури. Дневните стойности на места достигаха до над 30 градуса. След 4 май обаче вятърът ще се ориентира от северозапад и постепенно ще започне да се усилва. С него ще започне да нахлува и по-хладен въздух. До около 7-8 май в повечето части на страната ще има развитие на купеста и купесто-дъждовна облачност. Висока е вероятността за краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевична активност, както и градушки. Времето за кратко ще се подобрява и ще се затопля. Няколко дни ще бъде предимно слънчево в повечето части на страната, а валежи ще има само в планините.

Второто десетдневие ще започне с валежи и гръмотевични бури. Температурите ще се задържат близки до обичайните. Дните ще започват с предимно слънчево време, а в следобедните часове ще се развива купеста облачност и на места ще има превалявания и гръмотевици. По-интензивни и в повече райони ще бъдат явленията в края на периода.

Третото десетдневие ще започне с ниска вероятност за валежи. Времето ще се затопли и ще се радваме на много слънчеви часове. След 23 май обаче въздушната маса над страната ще бъде нестабилна. Отново ни очаква развитие на купеста облачност в часовете след пладне. Дъждът по-често ще е краткотраен но интензивен, както и съпроводен от гръмотевична дейност.

Снимка: pexels Снимка: pexels

През май ще успеем да се нагледаме и на красиви астрономически явления. Видими в южното полукълбо, Ета Акваридите започват в началото на месеца. Метеорният поток е с радиант в съзвездието Водолей и ще достигне пик между 6 и 7 май и активност до 60-70 метеора на час. След дълъг период на отсъствие Венера ще се появи отново в небето като Вечерница около 10 май, а на 26 май предстои пълно лунно затъмнение.

На първия ден от месеца слънцето изгря в 06:20 часа и залезе в 20:28 часа. През последния ден на месеца изгревът ще бъде в 5:52 часа, а залезът ще е в 20:58 часа (продължителност на деня: 15 часа и 6 минути).

Снимкa: pexels Снимкa: pexels

Този месец е наситен с почивни дни, а ние вече успяхме да се насладим на част от тях. След дългата ваканция от 30 април до 4 май, предстои неработният 6 май – Гергьовден. След този период ще се наложи да поработим още 2 седмици, но после отново ще си починем на 24 май. Той се пада в понеделник, което означава, че почивката ни ще започне още в предния петък.

През май 2021 г. има общо 17 работни и 14 неработни дни.