Това е прогнозата за месец декември 2020 г. Актуалната прогноза за декември 2023 г. ще намерите ТУК.

Стана време за последния месец от годината, който ни е приготвил немалко изненади. През най-топлите дни температурите ще се колебаят между 12 и 17 градуса, а когато е най студено, живакът в термометрите ще показва стойности между -12 и -7 градуса.

Средната месечна температура ще е около и над нормата. По високите полета и в Северна България тя е от 0 до 1 градус, за Горнотракийската низина е около 2-3 градуса, по Черноморието и в южните части на страната – около 4 градуса, в планините – около 4 градуса между -8 и -3 градуса.

Около нормата ще бъде и сумата на валежите през декември. В повечето райони тя е между 40 и 60 л/кв.м, в планините и южните части – от 70 до 120 л/кв.м.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През първите дни на новия месец времето ще бъде сравнително студено. Температурите ще започнат да се повишават около 3-4 декември, но тогава облачността и валежите ще се увеличат. След 5 декември ще бъде по-топло от обичайното, а вероятност за нова порция валежи има около 7 декември.

С превалявания от дъжд ще започне и второто десетдневие, по време на което температурите ще започнат да се понижават и на много места се очакват снеговалежи. Не се очаква образуването на трайна снежна покривка. Времето ще е по-благоприятно в средата на периода, когато и температурите ще се повишат. Mежду 17 и 20 декември живакът в термометрите отново ще падне, а вероятността за валежи ще се увеличи.

Застудяването ще продължава и по време на третото десетдневие. Около 23 и 25 декември се очакват превалявания, които ще преминават в снеговалежи поради ниските температури. Това означава, че най-вероятно ще се радваме на "Бяла Коледа".

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Астрономическата зима ще настъпи на 21 декември в 12:02 часа.

На 14 декември ще се насладим на невероятно небесно шоу – метеорния поток Джеминиди. Той се отличава с големия брой ярки метеори.

На същата дата предстои и друго астрономично явление. На този ден ще настъпи пълно слънчево затъмнение, чиято максимална продължителност на фазата ще е 2 минути и 10 секунди. На схемата може да видите откъде ще премине сянката на Луната.

Изображение: NASA Изображение: NASA

На 8 декември ще видим последна четвърт на Луната. Новолунието ще е на 14 декември, а първа четвърт – на 22-рия ден от месеца. Последното пълнолуние за 2020 г. ще бъде на 30 декември.

През последния месец на годината ще се радваме на цели пет почивни дни от 24 до 28 декември, когато е Коледа. 2020 г. ще изпратим на 31 декември, което се пада в четвъртък. Следователно 1 януари е в петък, който ще е почивен, а първият ни работен ден за 2021 г. ще е чак на 4 януари – понеделник.