В началото на всяка година в католическите страни настъпва времето на карнавалите. Те предхождат началото на 40-дневните пости преди Великден.

Корените на тази традиция трябва да се търсят преди появата на християнството, когато в древните Гърция и Рим в края на зимата се организирали маскарадни шествия, игри и жертвоприношения за прогонване на зимата и злото, което може да попречи на събуждането на новия живот през пролетта.

Смята се, че карнавалните традиции се разпространяват от Италия  в католическите страни по света. В Европа най-известните карнавали са тези във Венеция, Ница, Кьолн.

За първи път карнавалът във Венеция се споменава в писмени източници от 1094 г. През 1296 г. става официален празник на Венецианската република, а през 1436 г. производителите на маски са признати за отделна търговска гилдия.

В наши дни карнавалът във Венеция винаги е посветен на някаква тема. Център на карнавала е площад „Сан Марко“, където на специално построена сцена се играят многобройни спектакли, а най–популярното събитие, което е традиция от Средновековието, се нарича „Полетът на ангела“.

Тази година венецианският карнавал беше прекратен преждевременно заради разпространението на коронавируса.

Карнавалът в Ница  датира от 1294 г., а през 1873 г. е създаден комитет, който съвместно с градската община се грижи за организацията на празника. Карнавални шествия, цветен парад, рок и поп концерти, спектакли и илюминации привличат всяка година над един милион туристи от цял свят.

 

Началото на Кьолнския карнавал е през 1823 г., когато първенците на града решили да заимстват от Венеция идеята за карнавал, за да канализират невъздържаността сред хората преди предстоящите пости.

Кулминацията на карнавала е т.нар. понеделник на розите, когато из улиците на града преминава грандиозно шествие с колесници – 10 000 участници, близо 500 коня, 100 платформи.  

 

Най-пищният и най-известният карнавал е този в Рио де Жанейро – освен с пищните костюми на участниците, той е прочут и с парада на школите по самба. Най-добрите школи показват уменията си в продължении на две нощи, като накрая се избира победител между тях. Хората в Бразилия живеят цяла година с с мисълта за трите дни на карнавала.

В Европа карнавали се организират и в други страни – Хърватия, Гърция, Португалия.

Кукерският фестивал "Сурва" в Перник е включен в спикъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство. Провежда се от 1966 г., но тази година беше отменен заради водния режим на града.

Вижте началото на тазгодишния карнавал в Рио де Жанейро: