Необходими продукти:

за шоколадовите палачинки: 170 г краве масло, 60 г вода, 230 г черен шоколад, 625 г прясно мляко, 175 г бяло брашно, 70 г захар, 5 г инстантно кафе, 330 г яйца (6 яйца), 1 щипка сол, масло за тигана;
 
за крема: 400 мл течна животинска сметана, 40 – 50 бр. листа прясна мента, 250 г краве масло, 800 г подсладено кондензирано мляко;
 
за глазурата: 130 г черен шоколад, 130 мл течна животинска сметана.
 
Начин на приготвяне:
 
1. За шоколадовите палачинки сложете водата да заври заедно с маслото. Щом маслото се разтопи напълно и се получи еднородна смес, отстранете съда от котлона и добавете начупения шоколад. Разбъркайте, докато получите гладка и лъскава смес.
 
2. Разбийте с телена бъркалка яйцата, млякото, захарта, солта и кафето. Прибавете брашното и бъркайте, докато получите хомогенна смес. Изсипете шоколада и разбъркайте, така че да получите гладко тесто.
 
3. Оставете сместа да престои една нощ в хладилник. Прецедете я и изпържете от нея 20 – 22 палачинки, като всеки път намазвате тигана с масло. Диаметърът на тигана трябва да е равен на диаметъра на тортената форма. За да не слепнат готовите палачинки, слагайте между тях парчета хартия за печене.
 
4. За крема накиснете листата мента в сметаната. Загрейте я на огъня, след това я отстранете, покрийте съда с фолио за свежо съхранение и я оставете леко да се охлади. Пасирайте сместа и приберете съда в хладилник за една нощ. На следващия ден я прецедете и разбийте.
 
5. Разбийте кравето масло с миксер, докато побелее. Прибавете кондензираното мляко и разбъркайте добре, за да се получи хомогенна смес. С помощта на силиконова шпатула разбъркайте сметаната и сместа с маслото, така че да получите пухкав крем. (За да бъде разпределен равномерно между палачинките, можете да го претеглите и да изчислите с какво количество трябва да намажете всяка от тях – около 50 г).
 
6. На дъното на форма за торта (с диаметър като на палачинките) сложете първата палачинка. Намажете я с част от крема и сложете отгоре следващата палачинка. Продължете така, докато свършат палачинките и кремът. Не мажете последната палачинка с крем. Покрийте с фолио за свежо съхранение и приберете тортата в хладилник за 12 часа.
 
7. За глазурата загрейте сметаната и залейте начупения в купа шоколад, разбърквайте постоянно, за да получите гладка смес (ганаш). Оставете да се охлади до 30 градуса, след което залейте тортата с глазурата. Декорирайте с нарязана на ситно мента.
 
Вижте и: