Необходими продукти: 
 
1 кг телешко шкембе, 10 ч. ч. гореща вода, сокът на два лимона, 1 с. л. зехтин, 1 глава лук
 
За застройката: 2 жълтъка, 3 с. л. брашно, 5 с. л. кисело мляко, сокът на един лимон, 3 щипки сол, 1 ч. ч. вода
 
За соса: 4 скилидки чесън, сокът на един лимон, 1 ч. л. сол, 6 стръка магданоз, прясно смлян черен пипер
 
Начин на приготвяне:
 
Любимата на всички балканци шкембе чорба има толкова разновидности на приготвяне, колкото държави има на Балканите. Тази рецепта за шкембе чорба е турският вариант, приготвена със застройка от кисело мляко.
 
1. Започнете приготвянето на тази рецепта за шкембе чорба, като сипете горещата вода в тенджера. Нарежете шкембето на едри парчета и го пуснете вътре. Добавете сока на двата лимона и 1 с. л. зехтин. Обелете главата лук и я нарежете на четвъртинки. Добавете и нея. Варете шкембето до омекване.
 
2. Щом шкембето е сварено напълно, извадете го и го нарежете на малки парченца. Прецедете бульона в купа. Върнете бульона и парченцата шкембе в тенджерата. Оставете шкембе чорбата да поври.
 
3. За застройката за шкембе чорба с кисело мляко първо разбийте жълтъците. Добавете брашното и киселото мляко и разбъркайте до гладкост. Добавете внимателно лимоновия сок и разбъркайте отново. Добавете сол. Добавете малко от топлия бульон, като разбърквате енергично. След това внимателно сипете застройката в топлата супа, като разбърквате. Оставете супата да поври на слаб огън.
 
4. За соса обелете скилидките чесън и ги стрийте на паста със сол в хаванче. Добавете лимоновия сок и разбъркайте. Нарежете на ситно листата магданоз и добавете и тях.
 
5. Сервирайте топла шкембе чорба, като я поръсите с малко от чесновия сос и прясно смлян черен пипер.