Необходими продукти:

3 патладжана; 1 глава лук; 2 – 3 стръка пресен риган, 100 г микс от ядки по избор; 50 г синьо сирене; 50 г моцарела; 50 г скаморца; 30 г пармезан; сол и черен пипер на вкус; 2 с. л. олио  

Начин на приготвяне:

1. Измийте патладжаните и отрежете капачета по дължината им. Отрежете ги леко и от долната страна, за да са стабилни. Издълбайте ги внимателно с малка лъжичка. Посолете ги отвътре и ако е необходимо, ги оставете да престоят 15 минути, за да се отцеди горчивата вода, след това ги изплакнете със студена вода и ги подсушете с кухненска салфетка.  

2. Изпечете издълбаните патладжани в предварително загрята фурна на 200 градуса за 15 – 20 минути, докато омекнат.  

3. Нарежете лука на полумесеци и заедно с вътрешността на патладжаните го задушете в олиото. Посолете, подправете с листенца риган и черен пипер.  

4. Нарежете ядките на едро, а сиренето – на кубчета. Смесете ядките със задушения лук и след като плънката леко се охлади, добавете и сирената. Напълнете патладжаните със сместа и ги запечете за 5 – 10 минути в силно сгорещена фурна.

Прочетете и:

Време за...круши

Време за...пържени тиквички

Време за...таратор