Нормализира се обстановката в страната след бурните ветрове, съобщават от пресцентъра на МВР.

До 6 ч. тази сутрин служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са реагирали на

391 сигнала за произшествия, от които 155 пожара и 227 спасителни дейности

Вследствие бурните ветрове в страната служителите на "Пожарна безопасност и защита на населението" са се отзовали на 194 сигнала за паднали дървета, клони, надвиснали опасни предмети, скъсани жици и отнесени части от покриви.

Най-много са сигналите в Габрово - 50 , Велико Търново - 20, Пловдив - 20, София-област - 17, София- 16, Хасково - 12, Кърджали - 11, Благоевград -8, Ловеч -8.

През изминалото денонощие най-тежка бе обстановката в Габрово и региона. В пожарната служба са получени над 80 сигнала.

В много населени места от областта беше прекъснато електрозахранването. Към момента също част от Габрово продължава да бъде без ток.

Електрозахранването е спряно и в Дряново, на подстанцията са нанесени щети и е отнесен покрива вследствие на бурните ветрове, работи се по отстраняване на повредите.

В Габрово 24-годишна жена е починала

в болницата в следствие на наранявания от паднало скеле. Има и пострадал мъж.

След 23 ч. силата на вятъра в област Габрово намаля. До 6 часа тази сутрин е постъпил само 1 нов сигнал за паднало дърво.

15 март бе обявявен за неучебен и неприсъствен ден за всички училища в Габрово.

Вчера там бушуваше

ураганен вятър със скорост над 120 км/ч

Към 20 ч. снощи в града бе обявено бедствено положение заради лошите метеорологични условия.

Би Ти Ви съобщи по-рано за изкоренени в Габрово два 20-метрови бора, които препречиха пътните платна в района на площад "Възраждане" и зад Априловската гимназия.

Има множество сигнали за паднали ламарини и керемиди от покривите, за пречупени антени и сателитни чинии.

48-годишен мъж е бил ранен, след като ламарина паднала на главата му на ул. "Софроний Врачански". Вятърът е съборил и 90-годишна жена на ул. "Македония", която е със счупен крак. На яз. "Ал.Стамболийски" мъж пострада от паднал клон.

По данни на Оперативния щаб на Столична община

няма сериозни материални щети от силния вятър и валежите през изминалата нощ

В Оперативния дежурен център и центъра за видеонаблюдение на Столична община са постъпили общо 10 сигнала, които включват паднали ламарини, паднало дърво на ул."Доспат", паднал билборд на площад "Македония" и две наводнени сутеренни помещения на жилищни сгради.

Паднало дърво причини скъсване на контактно-кабелната мрежа на надлез "Надежда". Движението на трамвайните линии в района беще възстановено още снощи.

Жълт код е обявен в 22 области на страната заради силен вятър

Кодът е в сила за областите Видинска, Врачанска, Монтанска, Ловешка, Плевенска, Габровска, Великотърновска, Русенска, Търговищка, Шуменска, Разградска, Силистренска, Добричка, Варненска, Бургаска, Ямболска, Хасковска, Старозагорска, Пловдивска, Пазарджишка, Смолянска и Кърджалийска. В последните две области силният вятър ще бъде придружен и от обилни валежи от дъжд.

Зелен код е обявен само в 5 области на Западна и Югозападна България - София-град, София-област, Пернишка, Кюстендилска и Благоевградска.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ.

В страната ще настъпи

рязка промяна на времето -

ще преминава студен атмосферен фронт, който ще понижи температурите значително.

Още през нощта с усилване на вятъра от северозапад ще нахлува студен въздух.
През първата половина от нощта в много райони ще вали дъжд, по преминаващия фронт ще се развият и гръмотевични бури, но до сутринта валежите в повечето места временно ще спрат и облачността ще се разкъса.

В Източна България вятърът ще е все още югозападен и там нощните температури ще са най-високи - до 10° - 12°, в останалата част от страната минимални температури - между 3° и 8°.

В петък облачността ще е променлива, над Южна България - по-често значителна. Главно там, а по-късно през деня и в източните райони ще има превалявания от дъжд, които с продължаващото понижение на температурите вечерта и през нощта срещу събота, ще преминават в сняг.

В Предбалкана и по високите западни полета за кратко също е възможно да превали сняг. Вятърът в цялата страна ще се ориентира от запад-северозапад, ще се усили и

температурите към 14 часа ще са в доста широки граници -

от 4°-6° в Северозападна България до 16°-18° в югоизточните райони и ще продължат да се понижават.

В София сутрешната температура ще бъде по-висока: 4°-5°, а до вечерта ще се понижи до около 0°.

По Черноморието ще остане доста ветровито, преди обяд все още с умерен до силен югозападен вятър, който бързо ще се ориентира от запад-северозапад и до вечерта отново ще се усили. Все още топло време, с максимални температури по крайбрежието - между 14° и 18°, но със смяната на посоката на вятъра и там ще започне да застудява.

Ще има променлива облачност и главно в следобедните часове ще превали дъжд, по южното крайбрежие е възможно и да прегърми.

Над планините облачността ще бъде по-често значителна. Ще превалява сняг. Бурният и силен югозападен вятър ще отслабне и ще се ориентира от запад-северозапад; до вечерта ще се усили.

И там ще застудее, най-късно в Родопите. Максимална температура на 1200 метра - около 4°, на 2000 метра - около минус 3°.

В събота ще духа умерен до силен северозападен вятър

Сутринта в югоизточната половина от страната все още на отделни места ще има слаби валежи, предимно от сняг, но бързо ще спрат.

Над крайните северозападни райони облачността ще се разкъса. Минималните температури ще са между минус 5° и 0°, а максималните между 3° и 8°.

В неделя над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време

Облачността бързо ще намалее, а вятърът ще отслабне.

Минималните температури ще са с 2-3 градуса по-ниски от предишния ден, а дневните ще останат почти без промяна. В понеделник облачността от запад ще се увеличи.

Почти без валежи. Ще духа слаб до умерен южен вятър и дневните температури ще се повиат с няколко градуса.

Вижте още за времето на Sinoptik.bg

Междувременно в МОСВ е постъпила информация от НИМХ за очаквани значителни валежи и снеготопене, в резултат на които е

възможно съществено повишение на нивата на реките

в Рило-Родопската област, поречията на реките Арда и Места, както и десните притоци на река Марица, съобщиха от МОСВ.

От утре се очакват повишения на водните нива в почти цялата страна, по-съществени в Южна България и при реките от източната половина на Дунавския водосборен басейн.

С настъпването на пролетното снеготопене и очакваните количества валежи се създават условия за преминаване на високи вълни по реките.

Активиран е 24-часов режим на работа на Оперативното звено за предотвратяване на опасности от вредното въздействие на водите към МОСВ.