През последната година температурите са поставили нов рекорд или са се доближили до този през 2016 г., съобщават глобални метеорологични организации, цитирани от световните медии.

 

 

2016 г. е обявена за най-горещата година в историята на измерванията. Според НАСА и някои метеорологични организации през 2020 г. са отчетени същите стойности, а от Националното управление по изследване на океаните и атмосферата в САЩ смятат, че се нарежда на второ или трето място по горещина.

Информация на Световната метеорологична асоциация показва, че разликите в средните глобални температури в трите най-топли години - 2016 г., 2019 г. и 2020 г. са пренебрежимо малки. Средната стойност през 2020 г. е била около 14,9 градуса по Целзий или с 1,2 градуса по Целзий над измерванията от прединдустриалната епоха 1850-1900 г.

 

 

Според парижкото споразумение за климата годишната температура не трябва да превишава температурите от прединдустриалната епоха с повече от 1,5 градуса, така че настоящият показател е близо до поставената цел.

Дали обаче изминалата година ще се окаже на първо или второ място по горещина в историята на измерванията не е от толкова голямо значение, тъй като дългосрочната тенденция е към прогресивно увеличение на глобалното затопляне.

Прочетете и:

Подобрен е близо 70 годишен температурен рекорд у нас

Земята ще продължи да се затопля в следващите 5 години

Рекордни горещини в Германия, Белгия и Франция