Над 15 млн. души в Русия живеят върху вечна замръзналост, която съставлява 65% от почвата в страната. През миналия век в Далечния север и Далечния изток на Русия са посторени много сгради, като се е приемало, че замръзналата от хилядолетия почва никога няма да се разтопи.

Учени от Московския държавен университет и Института за вечната замръзналост "Мелников" в Якутия са силно обезпокоени от темповете на топене на вечната замръзналост като резултат от климатичните промени, съобщават руските медии.

Топенето на почвата в сибирската тундра освобождава парникови газове, а това може да попречи на глобалните усилия за ограничаване на емисиите, свързани със затоплянето на климата.

 

В руската част на Арктика вече няма нито едно населено място без разрушена или деформирана сграда поради потъването на почвата. Някои места потъват със среден темп от 2 – 4 см на година, докато други дори с 12 см годишно.

Разходите за поддръжка на инфраструктурата постоянно растат, тъй като почвата едновременно пропада, сляга се и се набраздява. Най-силно засегнати са пътищата, електрическите кабели, газовите и петролните тръбопроводи.

Ако темповете на затопляне се задържат на същите нива, до 2050 г. Русия може да понесе щети за инфраструктурата, възлизащи на 7 трлн. рубли (97 млрд. долара).

 

Учените настояват да има постоянен мониторинг, за да се проследи топенето. Получените данни ще бъдат използвани, за да се прогнозират последствията от топенето и да се проучи как да се предотвратяват нещастни случаи.

Министерството на околната среда планира да разположи 140 мониторингови станции, за да се разбира какво става под земята. Всяка станция има 30-метров сондаж. Ясно е обаче, че дори учените да узнаят колко бързо се топи регионът, това с нищо няма да помогне на местните жители, които трябва да се приспособят към новата ситуация.

Прочетете и:

Какво ще стане, ако вечната замръзналост в Арктика се стопи

Промените в климата може да върнат забравени болести