През април парковете в Япония потъват в море от цветове във всички оттенъци на розовото. Хиляди туристи и местни жители се събират, за да се насладят на цветната феерия.

В Япония има 5 основни вида сакура и около 200 хибридни вида.

Прогнозирането на цъфтежа на сакурата е ритуал, който започва в края на януари, а през месец март прогнозата се обновява ежедневно. Тя се изготвя след наблюдения на вишневите дървета в района на 58 метеорологични станции в цяла Япония.

Тъй като страната е островна и е под влиянието на океана, но освен това географски е разположена и в субтропичната, и в умерената зона, то факторите, които се вземат предвид за изготвяне на прогнозата, са многобройни.

Обикновено пълният цъфтеж на едно дърво настъпва около 3 седмици, след като цъфнат първите пъпки. Затова за всеки район се изготвя отделна прогноза, за да може хората да са осведомени и да успеят да се насладят на цветното шоу – появата на първия вишнев цвят, обилния цъфтеж и момента, когато вишневите листенца политат във въздуха като облак.


Традиционно сезонът на сакурата се обявява, когато на контролните дървета във вишневата градина в токийския храм Ясукуни се появят най-малко 5 цветчета. Затова там дежурят служители на метеорологичната служба, за да не пропуснат точния момент.

 

Точната прогноза за цъфтежа на вишните в Япония има голямо значение, тъй като много туристи от цял свят посещават страната специално за цъфтежа на сакурата.

Прочетете и:

Черешовите дървета поглъщат вредните емисии