Според календара вече преполовихме зимата и вървим към края ѝ. Това обаче не може да се твърди за настинките и грипа – техният сезон е в разгара си. Свикнахме с доскоро необичайната практика да носим маска на лицето, когато сме извън дома си.

Най-лесният начин за предпазване от вируси е добрата хигиена – често миене на ръцете, проветряване на помещенията, почистване на бюрата и на всички предмети, използвани от много хора.  

По време на грипна епидемия е понятно, че трябва да ограничим посещенията на обществени места – кина, театри, магазини.

По-нататък добрата имунна система ще свърши своята работа, но за да работи тя добре, е нужна и малко помощ.

За някои хора това са противогрипните ваксини, но далеч по-добра тяхна алтернатива са природните средства, каквито  има във всеки дом.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

На първо място са лимоните, които алкализират организма  и така осигуряват здрава имунна система. Пресните сокове от портокал и грейпфрут също вършат чудесна работа за нашето здраве.

Ежедневната консумация на чесън е била единствената профилактика на нашите баби, но затова пък с доказано действие. Фитонцидите, които се съдържат в лука  и чесъна, са от изключителна полза за добрия имунитет.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Природата ни е дарила с прекрасни билки, които подсилват и укрепват здравето. Чайовете от ехинацеа, шипка, мащерка, риган и много други са първото, към което посягаме при настинка, кашлица и хрема.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Добре е да помислим как да пречистим и въздуха в домовете си, защото той често е по-мръсен от въздуха на улицата. Има лесно решение и това е отглеждането на подходящи стайни растения – например бръшлян, алое вера, спатифилум, сансевиера и други.