Ново изследване на учени от Калифорнийския политехнически университет, САЩ, установява недвусмислена връзка между високите нива на индустриалния шум и здравето на дърветата и растенията, съобщават световните медии.

От предишни изследвания се знае за негативния краткосрочен ефект на шумовото замърсяване върху флората и фауната, който се изразява в прогонване на насекомите от дърветата. От средата на ХХ в. е регистрирано чувствително нарастване на шума от човешка дейност от една страна, а от друга – дългосрочното въздействие на шума не е изследвано достатъчно.

За да бъде попълнена тази празнина, учените наблюдавали в течение на 15 г.  дървета в Ню Мексико, изложени на силен шум. Оказва се, че в шумните зони младите кълнове на боровете са намалели със 75% в сравнение с тихите зони.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay


Дори след преустановяване на шума, дърветата не са се възстановили, а птиците и насекомите не са се завърнали, тъй като са се научили да избягват шумните зони.

Заключението на авторите на изследването е, че ефектът от шумовото замърсяване, предизвикано от човека, се инфилтрира в структурата на горските общности.

Прочетете и:

Близо 2 милиарда дървета бяха открити в Сахара

В Мадрид ще премахнат 80 000 повредени дървета