Пороен дъжд се изля над Глазгоу и предизвика тежки наводнения в града. Това се случва само 3 дни преди откриването на 26-та конференция на страните по Рамковата конвенция на ООН за изменението на климата (COP26)

Оказва се, че градската канализация не е в състояние да поеме толкова големи количества вода.

 

 

Любителски кадри, публикувани в социалните мрежи, показват как нивото на водата по пътищата достига между 20 и 30 см.

Неотдавна Генералната метеорологична служба на Обединеното кралство издаде предупреждение за наводнения, които могат да представляват заплаха за живота в югозападната част на Шотландия и в северозападната част на Англия.

Прогнозите предвиждаха, че в тези райони дневните валежи вероятно ще достигат до 300 мм, а това двойно повече в сравнение със средномесечната норма за октомври.

 

 

Според метеоролозите има опасност от наводняване на сгради, усложняване на пътната обстановка, прекъсване на ЖП транспорта и спиране на електрозахранването.

Конференцията за климата в Глазгоу ще започне в неделя, 31 октомври и ще продължи 2 седмици. Първоначално беше планирано да се проведе през 2020 г., но обстоятелствата около пандемията от COVID-19 наложиха отлагането ѝ.

На COP26 се очаква да присъстват близо 25 000 души, сред които държавни и правителствени ръководители от повече от 120 държави.

Прочетете също и:

Учени: предстои катастрофално затопляне на Земята