Столицата на Индонезия Джакарта е под вода заради проливните дъждове, които се изсипаха над страната. Големи части на града са сериозно наводнени. Спасителните екипи се придвижват по улиците с помощта на лодки, за да помогнат на хората да се преместят на безопасно място.

 

 

Поройният дъжд е вследствие на тропически циклони, отговорни за лошото време в южните райони на архипелага. Издадени са предупреждения за опасност от високи приливни вълни край остров Ява.

По информация на Аниес Басведан, губернаторът на Джакарта, засегнати от наводнени са около 200 квартала, пише DarikNews.bg.

"Концентрираме се върху ограничаване на щетите. Готови сме с ресурси, които могат да бъдат задействани", съобщава Басведан пред журналисти. В допълнение казва, че към болниците са създадени евакуационни постове.

 

 

Индонезийската столица се намира на ниска надморска височина, което я прави много уязвима за наводнения. В града живеят над 30 млн души.

От началото на 2020 г. над Джакарта се изсипаха рекордни количества дъжд, които причиниха наводнения и отнеха живота на над 60 души. Към момента напусналите домовете си са повече от 175 000, които са избягали от бедствията.

Прочетете също и:

Наводнения провалиха посрещането на Нова година в Индонезия

Глобалното затопляне потопи два острова