Водопадът Виктория, един от най-внушителните в целия свят, пресъхна заради сушата, която измъчва Южна Африка.

Намира се между Замбия и Зимбабве и в момента е пресъхнал почти напълно, тъй като водата спадна наполовина и достигна най-ниското ниво от 40 години, съобщи NOVA.

 

 

Климатичните промени се смятат за основен виновник за сериозните последствие. Едгар Лунгу, президентът на Зимбабве, призова западните държави да се отнасят по-сериозно с опазването на околната среда. По думите му глобалното затопляне се причинява от следните фактори:

"Те (климатичните промени) са сериозен проблем, истински проблем. Изненадващо е, че хората го омаловажават и казват "климатичните промени не са действителни".

Според местната агенция по туризма съществуването на водопада не е застрашено и тя омаловажи притесненията на хората.

"Нормално е по това време на годината водите да се ниски, но водопадът няма да пресъхне, докато сме живи. Водата не е колкото през предишните години, но водопадът не е пресъхнал", съобщи неин представител.

Височината на водопада достига 100 метра и той е причината хиляди туристи да посещават района. за съжаление, сушата не само създава проблеми за икономиката, но и е пагубна за дивия живот в околните национални паркове.

 

 

Шокиращи снимки на Виктория преди и след сушата показват в каква криза се намира природата в района. Буйната зеленина е отстъпила място на покафенели треви, а река Замбези в момента е осеяна със скали.

Прочетете също и:

Мъртво море пресъхва

Преживяхме най-горещото лято досега

Времето в България става все по-екстремно