В нощта срещу неделя се върнахме към зимното часово време, което означава, че трябваше да преместим часовниците с 1 час назад точно в 4:00 часа.

Това означава, че ще спим един час повече, ще бъде по-светло сутрин, но пък ще се стъмва по-рано вечер. В България преминаването от лятно към зимно часово време и обратно започва да се прилага през 1979 г., а в Европа – от 1916 г.

От 2002 година насам зимното часово време в ЕС започва в последната неделя от октомври и завършва в последната неделя от март. Различните държави не са единодушни относно това дали има нужда от зимно и лятно часово време.

През последните години се коментира дали ежегодната промяна да не бъде преустановена. Причините са, че икономическият ефект от тези промени е незначителен, а много хора се оплакват от здравословни проблеми.

През март 2019 г. Европейският парламент подкрепи предложение за прекратяване на смяната сезонното часово време през 2021 г. Оказва се, че 51% от българите искат лятно часове време, сочи допитване от 2018 г. За зимното часово време своя глас дадоха 38%.