Придошлите води на реките ни припомниха колко много боклук всъщност има в тях. По Дунав край Русе се появиха плаващи сметища заради високото ниво на водата, която вкара отпадъците от бреговете в реката, разказва NOVA.

На дневен ред се появява въпросът коя институция отговаря за издаването на препоръки и се грижи за почистването на реката

От Регионалната екоинспекция заявиха, че това би трябвало да е Областната администрация. Оттам пък обясняват, че боклуците са във водата, така че за тяхното почистване би трябвало да се погрижат собствениците или ползвателите на понтоните. Там, където няма такива – Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав. От нея пък заявиха, че тяхна грижа е само плавателният път.

Хората от туристическо дружество „Пристъв” правят по няколко акции за почистване на реките в региона.

„Опасност има дотолкова, доколкото в отпадъците има вредни вещества. Основно намираме просто купища от пластмаса, които засядат на различни места по реката, най-вече на островите. Това е много неприятна картина”, обясни Михаил Михов.

Отпадъците идват от замърсяването по брега, от преминаващите кораби и най-често от реките, които се вливат в Дунав. И тъй като пластмасата и маслата са опасни за птиците и водните обитатели, еколози излязоха с призив.

"Да се въведе депозитна система за пластмасовите бутилки, да не отиват в околната среда и с дъждовете, по реките да стигат до Дунава и съответно да продължават към морето", обясни Михов.

Според местните жители би било добре да се проучи и какъв е румънският опит за почистване и опазване на река Дунав.

Прочетете и:

Повишава се нивото на река Дунав

Река Дунав се е скъсила заради човешката дейност

Световният фонд за опазване на дивата природа се грижи за река Дунав