В края на миналата седмица вулканът Анак Кракатау, който се намира в Индонезия, изхвърли стълб от пепел с височина 500 метра. Това беше най-продължителното изригване от 2018 г., когато част от вулкана се срути и предизвика унищожително цунами.

Веднага след изригването беше обявена тревога от втора степен по четиристепенната скала. Камери на индонезийския център по вулканология успяха да заснемат кадри.

 

 

За щастие този път няма пострадали, както имаше при изригването през 2018 г., когато загинаха 430 души на островите Суматра и Ява.

Към момента в Индонезия има 127 активни вулкана. Анак Кракатау се събуди през юли 2018 г. и се смята за един от най-активните в света.

 

 

Кракатау е вулканичен остров, чийто връх бива разрушен от многобройните изригвания. През 1927 г. на 300 м под морската повърхност, на мястото на саморазрушилия се Кракатау, има ново изригване, след което се появява малък вулканичен конус, а последвалите изригвания увеличават площта му. Образува се остров с височина 188 м, наречен Анак Кракатау – Детето на Кракатау.

Прочетете и:

Анак Кракатау е изгубил две трети от височината си

Мощно цунами удари Индонезия

12-те най-величествени и респектиращи вулкана в света