За нови 11 жертви на урагана Айда в щата Луизиана съобщават американските власти, цитирани от световните медии. С тях броят на загиналите при преминаването на стихията през щата нараства на 26 души.

Новите смъртни случаи са в Ню Орлиънс и са за периода 30 август – 6 септември. Девет души са загинали в следствие на „прегряване по време на продължителното прекъсване на електрозахранването“, а останалите двама – заради отравяне с въглероден оксид.

 

 

Проблемите с електрозахранването в щата все още не са отстранени и хората не могат да използват климатиците си, за да се разхлаждат в летните жеги. През последните дни максималните температури варират от 30 до 33 градуса.

Много от жителите на засегнатите райони охлаждат въздуха с помощта на генератори, което създава риск от отравяне с въглероден оксид при липса на адекватна вентилация.

Ураганът Айда стовари мощта си в Луизиана, западно от Ню Орлиънс, на 29 август като ураган от 4-а степен. Властите все още не могат да изчислят щетите, без ток са над 300 000 домакинства. Повече от 62 000 души са останали без течаща вода, а близо четвърт милион ученици не могат да се върнат в училище.

На 8 септември властите отмениха вечерния час, който беше въведен в Нч Орлиънс заради Айда. След преминаването си през Луизиана, ураганът започна да отслабва, придвижвайки се на североизток. Въпреки че силата му намаля, в края на миналата седмица той връхлетя района на Ню Йорк и Ню Джърси, където отне живота на най-малко 48 души, припомнят местните медии.

По темата:

САЩ разследват близо 350 нефтени разлива след урагана Айда

Най-малко 46 жертви на наводненията в САЩ

Ураганът Айда унищожи "втория дом" на Луис Армстронг