Броят на жертвите след опустошителното земетресение в Турция достигна 2900 души, а още 1400 са загубили живота си в съседна Сирия.

Това е равносметката от трагедията денонощие след трусове. Местни медии съобщават за повече от 15 000 ранени.

Мощното земетресение от 7,8 по Рихтер разтърси Турция в ранните часове на този понеделник. Силните вторични трусове бяха десетки, а по пладне последва още едно земетресение със сила 7,5 по Рихтер.

Аварийни екипи и доброволци продължават с опитите да търсят хора под руините. Много от жителите бяха евакуирани от домовете си и прекараха нощта в убежища и автомобили.

Турция отправи международен призив за помощ, десетки държави, сред които САЩ и Южна Корея, откликнаха.

България е една от първите държави от Европейския съюз, които изпратиха помощ към Турция. Екипите направиха няколко курса с военните самолети „Спартан”. Страната ни изпрати и система за издирване. На терен ще работят доброволци, планински спасители и следови кучета.

Те са част от Националната асоциация на доброволците и отрядите им реагират при бедствия и аварии. Доброволците ще помагат при издирването на оцелели, както и при разчистването на руините от рухналите сгради.

„Нашата задача е чрез групата за спасяване с кучета да се опитаме на места, които от турския Червен полумесец ни посочат за претърсване и вероятно има все още живи. Да направим, така че да локализираме тези места, да подадем информацията къде точно трябва да се търси”, заяви Емил Нешев – директор на ПСС.

Спасителите и кучетата ще бъдат разположени на борда,така че да изпълним безопасност задачата. Имаме достатъчно опит в изпълняването на транспортни задачи, включително при дефицит на време, включително при такива кризисни условия”, заяви подполк. Димчо Добрев – зам.-командир на 16-а авиобаза.

По темата:

Поредица от мощни земетресения в Турция