През 2015 г. замърсяването на въздуха е предизвикало смъртта на 8,8 милиона души по света – това е изводът от проучването на учени от Германия и Кипър, публикувано в "Юръпиън харт джърнъл". 

Само в Европа вследствие на мръсния въздух са починали около 800 000 души, повечето от които от сърдечносъдови заболявания.

Учените призовават за спешно преминаване на други енергийни източници, които да заменят изкопаемите горива, които са главният виновник за замърсяването на въздуха. Ако това стане факт, смъртността, причинена от замърсяването на въздуха, би спаднала с около 50%.

В изследването си двамата учени акцентират върху съдържанието на озон и на фини прахови частици във въздуха, които са особено опасни, тъй като проникват дълбоко в белите дробове и дори в кръвта. Праховите частици с диаметър под 2,5 микрона са основната причина за дихателни и сърдечносъдови заболявания.

 

via GIPHY

 

Двамата учени препоръчват да се намали приетата в Европейския съюз норма, която сега е 25 микрограма на кубически метър въздух и е с 2,5 пъти по-висока от препоръчаната от СЗО.

За разлика от Европа, в САЩ, Австралия и Канада препоръчаната от СЗО норма е заложена като основа в законодателството.

Прочетете и:

Замърсеният въздух влияе на интелекта

България е първа по смъртност заради мръсен въздух

Фините прахови частици подкопават здравето неусетно