Паника в Мексико след мощен трус с магнитуд 7,6 по Рихтер. Властите издадоха предупреждение за опасност от цунами с вълни от 1 до 3 метра.

Земетресението е регистрирано в централната част на страната минути след 13:00 часа местно време на 10 км дълбочина.

Епицентърът е бил недалеч от град Колима, с население 150 000 жители, усетено е дори и в 20-милионната столица Мексико сити, която е на повече от 500 км от там.

Първоначално властите предупредиха за опасност от цунами с високи вълни, но първите наблюдавани бяха малки – до 0,32 м.

 

 

Към момента се съобщава за един загинал. Жертвата е затисната от паднала ограда на търговски център.

Мексиканците намират стряскащо съвпадение в земетресението, тъй като на същата дата – 19 септември, имаше разрушително земетресение с хиляди жертви през 1985 г. И отново на същата дата 350 души загинаха през 2017 г.

По същия начин и тогава, и сега земетресението стана малко след като в десетки градове бяха проведени учения за реакция при подобни бедствия.

„От научна гледна точка не може да се каже, че 19 септември е специален ден за земетресенията. Всъщност на този ден в града е имало три земетресения. Разбира се, има въпроси и всички се питаме защо се случва на тази дата. Нищо научно не ни казва, че 19 септември има някакво специално значение”, коментира кметът на Мексико сити Клаудия Шейнбаум.