Проливните мусонни дъждове в Южна Азия засегнаха милиони жители и взеха жертви, съобщват информационните агенции.  

Активността на летния влажен мусонен вятър е през периода юни – септември, а дъждовете, които той носи, са много важни за земеделието на континента, който е дом за 1/5 от жителите на света.

Всяка година поройните дъждове, съпътстващи мусона, причиняват разрушения и вземат жертви.  

Индийските щати Бихар и Асам са едни от най-силно пострадалите в страната – има жертви заради наводненията и срутените сгради, а хиляди хора са избягали от домовете си, за да оцелеят. Наводненията в Асам продължават от две седмици, а щетите са огромни. На помощ е извикана индийската армия. Войниците са успели да спасят някои диви животни от наводнения национален парк "Казиранга", но около 100 животни не са оцелели.

В Бангладеш е наводнена почти 1/3 от територията на страната, дъждовете не спират, загинали са около 60 души.  

В Непал наводненията са прогонили 17 000 семейства от домовете им, а загиналите са над 80 души. Очаква се хората да започнат да се връщат, когато водата се оттегли.  

В Пакистан жертвите са 30 души, част от които са членове на едно цяло семество, затрупано от срутилия се покрив на къщата им. 

Заради поройните дъждове в Северозападна Турция, причинени от същия циклон, който премина над Гърция, над 4000 души са напълно откъснати от света.

Прочетете и: 

63 хиляди пострадали при наводненията в Индия