Въглехидратите са основният източник на глюкоза, но тялото може да я произвежда и складира още от протеини и мазнини. При разлагане тези храни се преобразуват и абсорбират в кръвта.

Хормонът инсулин осигурява правилното усвояване на захарта във всяка клетка. При хората с диабет или в случаите, когато инсулинът е недостатъчен или изобщо липсва, това логично води до повишаване на кръвната захар.

От Edna.bg ни предлагат няколко билки и подправки, които регулират високите нива на захар в кръвта.

Канела

В тази подправка има 18% антиоксиданти, които понижават кръвната захар. За хора с диабет тип 2 или такива с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта с помощта на 1 чаена лъжичка канела дневно.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Риган

Смята се, че тази подправка може да лекува бактериални и паразитни инфекции. Според скорошно изследване риганът помага за лекуването на гиардия – инфекция на червата, причинявана от микроскопични паразити. Билкарите дори препоръчват ригана като лек срещу ешерихия коли.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Карамфил

Точно както канелата карамфилът също съдържа мощни антиоксиданти – антоцианини и керцетини. Карамфилът има антисептични, противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни свойства. Маслото от карамфил може да се използва при зъбобол, главоболие, кашлица и дори стомашно разстройство.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Чесън

Това силно ароматно растение е богато на серни съединения, които разширяват кръвоносните съдове. Този ефект понижава кръвната захар. Същите съединения помагат за усвояването на желязото в организма и защитават тялото от свободните радикали и високия холестерол.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Градински чай

Привържениците на алтернативната медицина използват градинския чай против маточно кървене и спазми. Едно немско проучване доказва, че при диабетици, които пият отвара от градински чай на гладно, се наблюдава понижаване нивото на кръвната захар.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Прочетете също и:

Това лечебно растение потиска коронавируса

Тези билки укрепват имунната система

Тази билка лекува възпаления