През 2021 г. нито една страна в света не е успяла да изпълни стандарта за качество на въздуха на Световната здравна организация (СЗО). Това показва проучване на данните за замърсяването в 6475 града, в много от които смогът дори се е възстановил след спад, свързан с пандемията от COVID-19, предават световните медии.

Препоръката на СЗО е средните годишни показания на фини и опасни частици във въздуха, известни като PM2.5, да не са над от 5 микрограма на кубичен метър.

 

 

 

Оказва се, че през изминалата година само 3,4% от анкетираните градове отговарят на стандарта, според данните на IQAir, швейцарска компания за технологии за замърсяване, която следи качеството на въздуха.

В 93 града нивата на PM2,5 са 10 пъти над препоръчаните.

Според Кристи Шрьодер от IQAir не са малко страните, които постигат големи промени. По думите ѝ Китай е започнал с много големи числа, които продължават да намаляват с течение на времето. В същото време обаче места в света, където въздухът става значително по-зле.

 

 

Най-замърсената столица в света през 2021 г. отново е Ню Делхи, а общите нива на замърсяване в Индия са се влошили значително. Въпреки това най-замърсената страна всъщност е Бангладеш.

Китай, която води война със замърсяването от 2014 г., е паднала до 22-о място в класацията на PM2,5 през 2021 г., като беше на 14-о място през 2020 г.

 

 

Най-замърсеният град в Китай  е Хотан, със средни показания на PM2,5 над 100 микрограма, до голяма степен причинени от пясъчни бури. В момента той е на трето място в света.

Прочетете и:

Протести срещу мръсния въздух в Сърбия

Проучване: Замърсяването на въздуха може да увреди всеки орган в тялото

Колко замърсен беше въздухът в новогодишната нощ