Климатичните промени вече оказват сериозно влияние на Земята. Последиците са засегнали 85% от световното население. Това показват резултатите от мащабно изследване на германски учени, които са използвали изкуствен интелект, за да анализират над 60 000 други климатични проучвания, съобщава Nature Climate Change, цитира Vesti.bg.

Алгоритъмът е подготвен с машинно обучение, като открива „поразителни“ доказателства, че климатичните промени вече се отразяват на хората и природата. Според изкуствения интелект, засегнати са 85% от световното население и 80% от сушата.

Целта на софтуера била да открие връзки и ефекти, които не са били забелязани от учените и техните заключения. Системата забелязала директни последици от климатичните промени, които не са били посочени от учените в съответните анализи.

Става дума за събития като връзката между скоростта на снеготопенето и ръста на популацията на бозайниците например.

Изкуственият интелект ще да анализира всички направени досега проучвания за климатичните промени, за да открие възможно най-много пропуснати факти и взаимовръзки.

Това ще помогне на учените при създаването на методи за намаляване на ефектите от изменението на климата.

Изследователите предупреждават, че процесът вече е много напреднал и трябва да се предприемат спешни и мащабни действия, за да се намалят последиците.

Прочетете и:

Ще спаси ли климата ядрената енергетика

Google ще санкционира потребители, които отричат климатичните промени

Наводненията през последните 20 г. са причина за много по-голям брой бедствия