Април ще започне със сравнително топло време, но още в първата вечер от месеца – нощта срещу 2 април, през страната ще премине студен фронт, с който от запад на изток ще паднат валежи. Тогава ще се понижат и температурите, но ще се запазят в близки до обичайните стойности за месеца.

В началото на първото десетдневие по-често ще имаме значителна облачност и валежи. Следващото понижаване на температурите ще бъде около 4-5 април, когато не е изключено на места в планините да паднат снеговалежи. В края на десетдневието се прогнозира затопляне, с което температурите ще се доближат отново до климатичните норми.

След 10 април времето отново ще е предимно облачно, с чести валежи от дъжд и немного високи температури. Около средата на второто десетдневие вероятността за превалявания ще намалява и времето ще започне да се затопля до стойности над обичайните за април. През втората половина на периода обаче отново ще има хладни и дъждовни дни.

На сравнително високи температури ще се насладим през третото десетдневие. В първите няколко дни на периода вероятността за пролетен дъжд ще остане висока, но в края на месеца времето ще е ясно и топло.

Най-ниските показания на термометрите ще паднат до минус 2-3 градуса, а най-високите ще са между 25 и 30 градуса. Средната температура през април ще бъде около и над климатичната норма, която в повечето райони на страната е между 10 и 13 градуса. Месечната сума на валежите също ще е в нормата – между 30 и 75 л/кв.м в равнините и от 60 до 100 л/кв.м в планинските райони.

В началото на месеца слънцето ще изгрее в 7:10 часа и ще залезе в 19:52 часа (продължителност на деня: 12 часа и 42 минути). На 30 април слънцето ще изгрее в 6:23 часа и ще залезе в 20:26 часа (продължителност на деня: 14 часа и 3 минути).

Фази на Луната през април:

6 април – пълнолуние

13 април – последна четвърт

20 април – новолуние

28 април – първа четвърт

През този месец ще има общо 23 работни дни. Официални почивни са дните от 14 до 17 април включително, когато са Великденските празници.