На 21 декември предстои вълнуващо астрономическо събитие – сближаването на Юпитер и Сатурн. Двете планети ще са толкова близо една до друга, че, наблюдавани от Земята, ще изглеждат като една ярка точка.

Според астрономите за последен път двете планети са били толкова близо една до друга на 4 март 1226 г. Рядкото явление е известно като Витлеемска или Коледна звезда. Някои специалисти по библейските текстове предполагат, че може би в историята за тримата влъхви, които водени от Витлеемската звезда, се поклонили на новородения Исус Христос, става дума за рядък троен съвпад между Юпитер, Сатурн и Венера.

Според астрономите от БАН подобно сближаване на Юпитер и Сатурн се случва приблизително на всеки 20 г., но този път то ще е едно от най-големите.

 


Всъщност сближаването е донякъде условно, защото разстоянието между двете планети ще е близо 740 млн. км.

В понеделник, 21 декември, сближаването на планетите ще може да се наблюдава над югозападния хоризонт веднага след залез слънце, ако небето е чисто.

Нашата страна попада в най-добрата зона за наблюдение на рядкото явление.

На 21 декември слънцето в София ще залезе в 16.56 часа, а около половин час след това ще може да се видят двете планети. Със силен бинокъл ще може да се видят и четирите луни на Юпитер  – Йо, Европа, Ганимед и Калисто.

Сближаването няма да е видимо през цялата нощ, а само до около 19.17 ч.