Започна операцията по приземяване на японската космическа сонда "Хаябуса-2" на астероида Рюгу, съобщават световните агенции. Астероидът се намира на 340 милиона километра от Земята и полетът на сондата продължи 3,5 години.

Операцията по снижаването на "Хаябуса-2" закъсня с 5 часа заради продължила по-дълго проверка на апаратурата, но в определен момент скоростта ще бъде увеличена и времето за кацане ще остане същото. 

Сондата се снижава със скорост 40 см/сек от височина 20 км, а диаметърът на астероида е едва 900 м.  Кацането се усложнява, защото не може да бъде управлявано от Земята поради огромното разстояние.

Сондата извършва маневрите самостоятелно, като се ориентира по предварително спуснат на астероида индикатор, който отразява слънчевата светлина. Специалистите се надяват по този начин "Хаябуса-2" да задържи правилното положение на корпуса, докато се приближава към повърхността на Рюгу. 

Апаратът трябва да кацне на точно определено място с диаметър 6 м, в противен случай ще се натъкне на остри скали. Целта на мисията е сондата да събере проби от скалистата обвивка на астероида.

Първоначално кацането на сондата беше насрочено за октомври 2018 г., но по-късно се  разбра, че избраната площадка е покрита с много остри камъни, високи около 60 см. Това наложи търсенето на по-подходящо място за кацане.

Очаква се сондата да се завърне на Земята през 2020 г.