Ново изследване сочи, че замърсеният от автомобилни газове въздух се пречиства най-ефикасно от черният бор, тисът и дъбът.

Проучването е направено от ботаници от университета на Съри, които анализирали научната литература за въздействието на зелената инфраструктура за пречистване на въздуха. Според резултатите има растения, които по-добре отклоняват и разсейват вълните от токсичен въздух, а има и такива, които директно улавят вредните химикали.

Специалистите са успели да идентифицират 12 "съществени" черти за 61 дървесни вида, които определят ефективността им да пречистват въздуха. Някои от тях са малки, гъсти листа и продължителен период с листа, пише DarikNews.bg

Оказва се, че зелените и полувечнозелените растения са най-ефикасни, а от значение също е и повърхността на листата - дали са гладки, грапави или мъхести.

Има две черти обаче, които влошават качеството на въздуха. Става въпрос за изпусканите биогенни летливи органични съединения, както и за отделяният полен, който предизвиква сенна хрема.

Биогенните летливи органични съединения могат да произведат озон при наличие на азотни окиси от трафика и слънчевата светлина, а това също замърсява въздуха.

Прочетете също и:

Все по-чист става въздухът в големите градове

Тихият убиец, който взема повече жертви от войни, туберкулоза, СПИН и малария