Горещият шоколад е сред най-популярните (безалкохолни) напитки по време на зимния сезон. Самият шоколад е богат на мощни антиоксиданти, които намаляват риска от сърдечни болести, преждевременно стареене и дори рак.

От много години горещият шоколад е помощник в битката с някои заболявания и „лекува“ лошото настроение. Познат е като здравословна напитка още от XVI в. и понякога се консумира като лекарство.

Днес повечето хора не го възприемат като като лекарство, но пък го пият повече от всякога. Затова от Edna.bg ни показват, кои са петте най-здравословни причини да пием горещ шоколад, не само защото има невероятен вкус и аромат, но и защото е полезен:

Стимулира мозъка

Проучванията показват, че консумацията на горещ шоколад дава сила на мозъка и може да подобри цялостното му състояние. Флавоноидите в напитката увеличават притока на кръв и кислород в мозъка и помагат да мислим по-добре. Ако искате да стимулирате паметта си, опитайте с по две чаши горещ шоколад дневно, но не прекалявате със захарта в него.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Съдържа мощни антиоксиданти

Горещият шоколад съдържа повече антиоксиданти от зеления чай и виното, сочи проучване на университета Корнел. Сещате ли се за по-вкусен начин да приемете такава мощна доза от полезните биохимични вещества?

Влияе добре на артериалното здраве

Флавоноидите в напитката са полезни за артериалното здраве. Те намаляват риска от сърдечни болести, понижават кръвното налягане и подобряват състоянието на кръвоносните съдове.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Подобрява настроението

Шоколадът – включително и горещият – е популярен със способността си да подобрява настроението. Вкусната напитка помага в битката със стреса, безпокойството и депресията, стимулира производството на ендорфин, което ни кара да се чувстваме по-щастливи. Проблемът е, че горещият шоколад може да съдържа голямо количество захар, което със сигурност не е полезно за здравето ви, затова не прекалявайте с нея.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Може да помогне в битката с излишните килограми

Ако се опитвате да свалите няколко излишни килограма, консумацията на горещ шоколад може да ви помогне да постигнете целта. Когато се приготвя правилно, напитката е с ниско съдържание на калории и може замести останалите по-калорични лакомства.

Прочетете и:

Десетки ползи за тялото само с един банан дневно

Време за ... шоколадова мус торта

Колко мандарини дневно е полезно да ядем