Учени от университета в Единбург, Шотландия, са проучили топенето на ледниците и ледените шапки на архипелазите Нова земя и Северна земя – данните са събрани от спътника "КриоСат-2" на Европейската космическа агенция. Учените са пресметнали, че годишно се губят по 11 млрд. тона лед в тази част на Арктика, собщават ивформационните агенции.

Топенето освобождава вода, с която могат да се напълнят почти 5 млн. плувни басейна с олимпийски размери за една година. Сателитните данни, използвани в хода на проучването, показват, че количеството разтопен лед би могло да потопи територия с площта на Нидерландия под повече от 2 метра вода.

Топенето на ледниците и ледените шапки на двата архипелага ще продължава, а ледът в някои от ледените шапки е на възраст от около 12 000 години.

Мнението на учените е, че съществена роля за топенето на ледовете има затоплянето на Северния ледовит океан, а връзката между повишаването на атмосферните и океанските температури и увеличаването на количеството разтопен лед от двата архипелага е очевидна.