Въпреки че празнуването на 31 октомври не е част от българската традиция, празникът Хелоуин набира все по-голяма популярност у нас. Колкото и да е известен вече, със сигурност има факти, които не знаете за него.

Името Хелоуин идва от това на католическия празник Вси светии (Hallowmas). Той е бил преименуван на „All Hallow's Eve", след това еволюира в „All Hallow's Even“ и през 18 век става „Hallowe'en“.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

През Средновековието по време на Hallowmas бедните хора обикаляли домовете, облечени в костюми, и просели храна в замяна на песни и молитви. Фразата „номер или лакомство“ идва именно от тогава и била използвана предимно от децата. Тази традиция замира по време на Втората световна война, но американските комикси успяват да я популяризират отново.

Костюмите за празника идват от келтите, които празнували своята Нова година в края на октомври (времето за прибиране на реколта). Вярвало се, че на Хелоуин се отваря границата между живите и мъртвите, когато зли духове слизат на земята и се впускат в търсене на хора, в чиито тела да се вселят. Всички келти обличали костюми, за да ги заблудят.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Символите на празника са черни котки, паяци и прилепи, но те не са случайни. През Средновековието се е смятало, че в тях се вселяват духовете на вещиците, а ако някой ги видел, го сполетявал лош късмет.

Светещият Джак, фенерът от тиква, е кръстен на ирландски скъперник, който надхитрил дявола три пъти. След последния път починал внезапно и заради уговорката си с дявола не можел да отиде в Ада, а заради многото си грехове – в Рая. На прага между двете пространства дяволът му дал въглен от Ада, който Джак сложил в издълбана ряпа, която станала традиционна за празника. След пренасянето на Хелоуин в САЩ, тиквата изместила ряпата.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Странно е, че във всички филми, посветени на Хелоуин, има пълнолуние. Истината е, че на 31 октомври такова не е имало от 2001 година, а следващото се очаква тази вечер.

Прочетете и:

На Хелоуин ще наблюдаваме Синя луна