Слънцето е звездата в нашата галактика, благодарение на която можем да се радваме на топло време. Съвсем скоро небето ще е предимно облачно, затова разберете няколко интересни факта за него.

Орбитата, в която Земята се движи около Слънцето, е елипсовидна. В най-близката точка от нея - перихелий, планетата се намира на около 147,1 млн.км. от централната звезда. В най-отдалечената ѝ точка – афелий, в началото на юли, разстоянието е около 152,1 милиона километра.

Слънцето съставлява около 99,86% от общата маса на Слънчевата система.

Температурата на слънчевата повърхност е между 5000 и 6000 градуса Целзий, докато тази във вътрешността му достига до 15 000 градуса Целзий.

Слънцето орбитира около центъра на галактиката Млечен път. За едно негово завъртане около галактичния център са необходими около 250 млн. години, а скоростта му е около 225 км/сек.

Диаметърът на Слънцето е над 100 пъти по-голям от земния.

Топлината на Слънцето се дължи на превръщането водородни атоми в хелий. Това е процес, наречен термоядрен синтез.

Очаква се Слънцето да изчерпа запасите си от водород след около 5 милиарда години.

Слънцето е класифицирано като звезда от тип жълто джудже. В края на жизнения си път то ще стане по-голямо и по-ярко, превръщайки се първо в червен гигант, а след това в бяло джудже. Когато стане червен гигант, Слънцето ще "погълне" Меркурий, Венера и Земята.

Можете да разберете още любопитки факти за Слънцето от видеото на National Geographic.