Бамбукът е вид цъфтящо растение, което принадлежи към семейство житни. Има почти 1500 вида, които могат да бъдат намерени в Азия, Австралия, Северна и Южна Америка и в Африка на юг от Сахара.

Бамбукът може да расте на различни височини и при почти всякакви климатични условия, но предпочита тропическия климат. Това е едно от най-експлоатираните растения на планетата, защото отглеждането му не изисква много усилия.

Освен че цената за поддръжката му е ниска, бамбукът има многобройни приложения. Може да се използва в медицината, в строителната индустрия, за производството на различни дървесни предмети или като съставка на множество вкусни ястия.

Бамбукът е най-бързо растящото растение на Земята. Той може да се развива с около 90 см височина за 24 часа при подходящ климат. За разлика от други дървесни видове, бамбукът достига зрялост само след 3 до 5 години.

Бамбукът произвежда с 30% повече кислород и абсорбира по-голямо количество въглероден диоксид в сравнение с други растения. Поради тези характеристики бамбукът значително редуцира вредните емисии в атмосферата и качествено пречиства въздуха.