Валежи обхванаха страната във вторник и след кратка пауза през уикенда ще останем в техен плен до около 20 април. По тази причина решихме да проверим дали знаете тези факти за дъжда:

Защо ни "Мирише на дъжд"?

Всеки човек знае, че водата няма мирис. Онова, което надушваме, когато завали, се дължи на молекула, наречена геосмин. Тя е създадена от бактерии, обитаващи почвата. По време на дъжд се създават въздушни джобове, които съдържат малки количества геосмин. Капките улавят и след това освобождават тези въздушни джобове, разпръсквайки геосмин във въздуха.

Дъждът прави тревата по-зелена

В капките на дъжда се съдържа разтворен азот от въздуха, който е като естествена тор за растенията. Това е причината тревата да изглежда по-зелена след като е валяло.

На Венера вали дъжд от вода

Не всички капки дъжд са съставени от вода. Някои от тях са съставени от сярна киселина или метан. Още по-странно: на планетата Венера, отдалечена на 5000 светлинни години от Земята, учените са открили, че вероятно вали метален дъжд, съставен от капки с високо съдържание на желязо.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Играта дартс възниква благодарение на дъжда

Древна легенда гласи, че стрелци са попаднали в голям порой по време на състезание. Затова са отишли в близката кръчма и започнали да целят мишена със стрелите си.

Дъждът невинаги прави земята мокра

В отделни краища на света, където липсата на вода е истински проблем, дъждът понякога се изпарява преди да успее да стигне до земята.

За още любопитни факти гледайте видеото.