В последните дни на февруари времето ни напомня, че зимата все още е тук. Край бреговете на Южна Италия в Йонийско море орбиталните метеосателити вече показват оформилия се средиземноморски циклон, който се очаква в следващите 2-3 дни да се придвижи на североизток към Черно море.

Неделята ще е облачна с валежи от дъжд и сняг. От сутринта на запад ще вали сняг, а на изток – дъжд, който бързо ще се обръща в сняг. До края на денонощието снеговалежите ще са интензивни в Рило-Родопската област, Западна Стара планина и Предбалкана. Ще е ветровито със студени североизточни пориви, което освен усещане за по-студено време, носи риск от снежни виелици, преспи и навявания по пътищата. В сила са предупреждения за опасно време в цялата страна.

В най-топлата част на деня термометрите ще се колебаят от 2-3 до към 7-8 градуса.

До края на денонощието снеговалежите ще обхванат почти цялата страна, дори крайните източни райони. През нощта и в ранните часове в понеделник на Югозапад валежите ще намаляват и спират, но ще продължават в Централна и Източна България с по-значителни количества около Стара планина и в Лудогорието.

Ще остане ветровито с най-силни пориви в Североизтока, където ще има предпоставки за навявания. Дневните температури ще са с градус-два по-ниски спрямо неделните стойности, в интервала от 0 до 5-6 градуса.

Във вторник снеговалежите ще са по-слаби и на по-малко места, предимно в Северна България. Към края на деня новата снежна покривка ще е до 10-15 сантиметра на места в Западна и Северна България. В планините потенциалът на валежите е около и над 50 сантиметра нов сняг.

В сряда облачността в Западна и Централна България ще се разкъса. В дните до края на седмицата дневните температури ще се повишат леко, но сутрин рано времето ще е мразовито. В котловините на Западна България термометрите ще показват до минус 8 - минус 10 градуса.