На 9 януари е обявен жълт код за сняг и силен вятър за 6 области на страната, а за 4 други области - за интензивни валежи от дъжд.

Предупреждението за сняг и силен вятър е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, София-област, Ловеч и Габрово, където ще има условия за преспи и навявания.

Жълт код за обилни валежи е обявен за Кърджали, Хасково, Ямбол и Бургас, където очакваните количества са между 25 и 35 л/кв. м.

В събота се очакват значителни количества валежи над южната половина на страната. В Северна България ще има валежи от сняг, както и условия за натрупване на снежна покривка в северозападните райони.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

В следобедните часове преваляванията постепенно ще спират. Вятърът ще е умерен със северна компонента. Максималните температури ще са между 1 и 3 градуса в северозападните части и между 7 и 10 в югозападните.

Над планините ще има значителна облачност и валежи, които над 1200 метра ще преминават в сняг. Вятърът ще е умерен до силен от север. Значителни снеговалежи се очакват в Предбалкана, където ще има и условия за виелици.

Преваляванията постепенно ще спират в следобедните часове. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 1-2 градуса, а на 2000 метра около -2 градуса.

Облачно ще се задържи и по Черноморието, където очакваме значителни валежи от дъжд по южното крайбрежие. Следобед дъждовете временно ще спират. 

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Вятърът ще е умерен от север-североизток, а с него ще продължи да нахлува студен въздух. Максималните температури ще са между 2 и 5 градуса, температурата на морската вода е около 9, а вълнението на морето ще е 1-2 бала.

Макар валежите над цялата страна да спрат в следобедните часове, в нощта срещу неделя ни очаква нова порция дъжд и сняг. Застудяването продължава.

Още за времето:

Какво ще е времето през януари

Абсолютен температурен рекорд в Хасково

Температурите през 2020 г. достигнаха стойностите на най-топлата година в света