Очаква ни облачен и дъждовен вторник, със значителни валежи на места в западните и централните райони на страната. В Южна България е повишена и вероятността за гръмотевична активност.

В следобедните часове вятърът ще се ориентира от северозапад и ще се усили, а с него ще започне да нахлува и по-студен въздух. Заради това привечер дъждът в Западна България ще се примесва и ще преминава в сняг.

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) обяви за днес жълт и оранжев предупредителен код за значителни валежи от дъжд, както и за силен вятър. Кодовете са в сила за 20 области на страната.

Областите с жълт код за валежи от дъжд са:

Монтана, Враца, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Търговище, Шумен, Сливен, Стара Загора, Пловдив, София, София Област, Перник, Пазарджик, Кюстендил, Благоевград и Ямбол (в област Ямбол предупреждението е и за силен вятър).

Областите с оранжев код за валежи от дъжд са:

Смолян, Кърджали и Хасково (в областите Кърджали и Хасково предупреждението е и за силен вятър).

Максималните температури в източната половина на страната ще апазят сравнително високите си стойности – между 12 и 14 градуса, докато на запад ще бъде студено – до 4-5 градуса.

Значителна ще бъде облачността и в сряда, но валежите в западните райони ще намаляват и спират постепенно. Повече превалявания ще има в Източна България. В четвъртък облаците ще се разкъсват и ще намаляват, вятърът също ще отслабне.

От петък до края на седмицата дневните температури ще се повишат до нива в неделя между 8 и 13-14 градуса. Особено студено ще е в ранните часове.

В дните около традиционните сурвакарски игри в Пернишко и Кюстендилско призори термометрите ще показват до минус 7 – минус 8 градуса.

В средата на месеца отново за няколко дни ще попаднем в антициклонална зона и нахлуване на топли средиземноморски въздушни маси. При такива конфигурации се очаква тихо време, мъгли сутрин, слънце следобед и дневни температури между 10 и 15 градуса.

Едва около 20 януари се очертава нов период с преминаване на средиземноморски циклон с валежи от дъжд и сняг и застудяване.

Още за времето:

Как да се справим със следпразничната депресия

Западна Австралия е засегната от тежки наводнения

През януари ще можем да видим и заснемем най-ярката комета