Денят ще бъде дъждовен. Сутринта ще има временни прекъсвания на валежите и разкъсвания на облачността. Около обяд отново ще започне да вали над повечето райони на страната.

За днес е в сила оранжев код за 7 области, където се очакват валежи от дъжд и гръмотевични бури, които ще са по-интензивни в следобедните часове и през нощта срещу четвъртък. 

В областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас и Варна количествата ще достигнат между 40-80 л./кв.м.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

За останалите райони на страната предупредителният код за опасно време е жълт. Очакват се интензивни валежи, като над повечето райони ще има и гръмотевични бури.

В областите Кюстендил, Перник, София-област, София-град, Пазарджик, Пловдив, Ловеч, Габрово, Стара Загора, Сливен, Шумен, Силистра, Търговище и Велико Търново количествата на валежите ще са между 15 и 30 л./кв.м, а на отделни места до 30-40 л./кв.м.

Снимка: pexels Снимка: pexels

Вечерта валежите постепенно ще спрат, но в южните райони ще остане дъждовно, като се очакват значителни количества. В Южна България има голяма вероятност от гръмотевични бури и градушки.

През деня ще духа умерен северозападен вятър, който ще донесе по-хладен въздух. Максималните температури слабо ще се понижат и ще бъдат в интервала между 19 и 27 градуса.

Времето в планините ще е облачно и дъждовно с развитие на гръмотевични бури. Вятърът ще е до умерен от север-северозапад, като по-високите части ще е до бурен от запад. Максималните температури на височина 1200 метра ще са около 19 градуса, а на 2000 метра ще бъдат около 12 градуса.

Снимка: pixabay Снимка: pixabay

Очаква се валежите над Черноморието да спрат в сутрешните часове и да има временни разкъсвания на облачността. Около обяд отново ще започне да вали, като се очаква да продължи и в нощта срещу четвъртък.

Вятърът ще е умерен от север-северозапад. Максималните температури ще са между 24 и 26 градуса и температурата на морската вода ще е в същия интервал. Вълнението на морето днес е около 2 бала.

Прочетете също и:

Наводнения и проливни дъждове в Испания