Четири американски града са класифицирани в топ 10 на градовете с най-лош въздух в света, съобщават световните медии.

Това са Портланд (Орегон) и Сиатъл (Вашингтон), които заемат първо и второ място. След тях в негативната класация попадат Сан Франциско – на четвърто място, и Лос Анджелис – на шесто място.

Опожарената територия обхваща милиони квадратни километри, а димът вече достигна щатите Хаваи на запад и Мичиган на изток. В Калифорния отчитат почти цял месец с нездравословно качество на въздуха.

Пожарите започнаха през август, когато за кракто време паднаха почти 14 000 светкавици, които запалиха над 900 пожара. Високите температури и сухото време допълнително утежниха обстановката. Шест от огнищата все още не са потушени, има и жертви – най-малко 24 души.

 


Пепелта, която се сипе над градовете Окланд, Сан Франциско, Сакраменто, Сан Диего и Лос Анджелис, преминава дори през затворените прозорци и покрива повърхностите.

Местните власти приканват жителите да стоят вкъщи и да избягват дейности на открито. В някои градове са отворени центрове за уязвимите бездомни жители – ситуацията е сложна предвид нуждата от социална дистанция заради пандемията от ковид-19.

 


Според данни на Станфордския университет приемът на астматици в болница се е увеличил с 10% от началото на пожарите, а случаите на инсулт в Калифорния са се увеличили с 23%.

Като се има предвид, че ковид-19 засяга белите дробове, влошеното качество на въздуха допълнително усложнява ситуацията в тези градове.

Още по темата:

Сан Франциско осъмна с оранжево небе

Пет града бяха унищожени от пожари в Орегон