Това е Щосбан – най-стръмният фуникулер в света. Истинско чудо на швейцарското инженерство. Инженерите са проектирали този фантастичен влак така, че да пренася пасажери от дъното на долината по почти вертикален наклон от 110% до красивото село Щос и оживения му ски курорт.

За хората от Щос железницата е жизненоважна. През зимата няма път, който да свързва селото с останалата част от страната. Това е единственият вход и изход.

Марсел Елмер е техник на влака. Той го управлява от контролна зала и носи отговорност влакът да пристига навреме в слънце, дъжд и сняг.

"Това е необичайна железница не само за Швейцария и Европа, но и за целия свят. Идват гости отдалече, за да се возят на влака", разказва той.

По толкова стръмно трасе, в обикновен вагон, пътниците ще падат от седалките. Ето защо влакът е оборудван с изобретателни решения.

Вагоните са свързани с два хидравлични цилиндъра, които ги въртят в синхрон, докато влакът се изкачва. По този начин пътниците остават в равновесие, независимо дали пътят е равен или стръмен.

Гледайте още интересни видеа в канала на National Geographic във Vbox7

Вижте също и:

Шосе през Атлантическия океан

Дворецът Пена – един от най-красивите замъци в Португалия

Европа от високо – Исландия